Според Благойче Атанасоски, цитиран от в. "Нова Македония" резултатите от изборите в България не предвещават промяна по отношение Република Северна Македония заради консенсуса по „македонския въпрос така, както го разбира общество във „френското предложение” и това вече е официална политика и дипломация към страната.
„Като някаква закономерност от момента, в който България използва ветото като инструмент върху македонските евроинтеграции, тя навлезе в институционална политическа криза и  постоянни избори през тези две години. Няма как българите да създадат стабилно политическо правителство, което и да работи за подобряване стандарта на живот, но и да управлява енергийната криза”, казва Атанасоски.
Според него след тези предсрочни парламентарни избори в България пред страната има два варианта, единият е „ГЕРБ да направи правителство, вероятно с нов премиер, с партията на етническите турци (ДПС)”, което според Атанасоски е по-добрият вариант от това „ГЕРБ да направи коалиция с ултранационалиста Костадин Костадинов, който има по-радикални възгледи от Красимир Каракачанов” по отношение на Република Северна Македония. Като втори вариант анализаторът посочва възможността ГЕРБ да не успее да успее да направи политическо правителство, от което следва ново служебно правителство и нови парламентарни избори, „които вероятно няма да променят драстично политическата картина и политическата подредба в Народното събрание”.  
Според Петър Арсовски също има вероятност „спорът между България и Република Северна Македония да се върне в основния политически дневен ред” в България. Той обаче не изключва спорадична поява на темата „най-вече от българския президент” Румен Радев.
„Сега във фокуса на гражданите в България е вътрешната ситуация. Българите се фокусират върху това как ще преодолеят тази политическа ситуация, както и енергийната криза през зимния период. Ситуацията в (Република Северна) Македония не е в центъра на вниманието. Но не трябва да мислим, че тази тема е мъртва за България. Веднага щом процесът на евроинтеграция се активизира, този въпрос ще стане отново актуален и се очаква натискът от българска страна да продължи”, посочва Арсовски. 
За „Свободен печат” бившият посланик на Северна Македония в България твърди, че „вековната стратегия на България спрямо (Република Северна) Македония, която е основана на историята, няма да се промени”. 
„Все пак е добре, че ГЕРБ на Бойко Борисов спечели най-много гласове и депутатски места. Казвам го от позицията на познанията си за политиките на София. След три мандата Борисов ще си направи изводи и ще прави по-внимателни стъпки, за разлика от миналото, имам предвид по отношение на икономическите проблеми, с които се сблъсква страната, инфлацията, корупцията, липсата на газ, но и във връзка с проблемите с (Република Северна) Македония”, казва Гьорчев.
Според политолога Милан Стефановски пък победата на ГЕРБ ще допринесе за стабилизиране на отношенията между (Република Северна) Македония и България за по-дълъг период. 
„Не бива да забравяме, че Борисов през годините на своето управление, освен че реализираше българската външна политика, успешно създаваше атмосфера на приятелски отношения към Република Северна Македония. За това свидетелстват добрите му отношения с бившия премиер Зоран Заев, както и конструктивните срещи с лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в миналото. Съответно очаквам стабилизиране на отношенията между двете страни”, казва Стефановски за изданието.
Според него „едно от основните предизвикателства пред новия кабинет в София ще бъде тежката икономическа ситуация и реализирането на обещанието за нови работни места, което на практика донесе изборната победа”, затова е реалистично икономиката да бъде във фокуса на новото правителство в София, което в същото време отваря перспективи за сътрудничество със Северна Македония.