Категорично оставки няма да подаваме, заяви председателят на Изпълнителното бюро на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след обявените от Централната избирателна комисия резултати при почти 100 процента обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори.
Оставката ни в момента се иска от хора, които през цялата кампания работиха срещу БСП, посочи тя. Нинова съобщи, че днес е заседавало Изпълнителното бюро на партията, в събота ще се събере Националният съвет, който ще обсъди изборните резултати и ще реши дали да бъде свикан Конгресът.
Очаквахме по-висок резултат, резултатът ни не е добър, но не драматизираме от това, взимаме си поуки и ще вземем решения какво да променим, коментира лидерът на БСП. Тя отчете като позитивно, че са успели да запазят приблизително предишния си резултат с по-малко от 1% разлика. Нинова коментира, че се е очаквало "Възраждане" да има ръст, но не са очаквали да бъдат преди БСП. По думите ѝ, толкова ниска избирателна активност и толкова висок процент на гласовете "Не подкрепям никого" е двоен шамар за политическата класа. 
Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ и няма да влизаме в съюзи с ГЕРБ и ДПС, обяви още Нинова. Резултатите са такива, че ГЕРБ спечели тези избори, така че сега отговорността е тяхна да направят кабинет, посочи тя, но добави, че БСП няма да подкрепи такъв кабинет. 
Ако "Продължаваме Промяната" ни поканят на разговор, ние ще участваме и бихме подкрепили, каза още лидерът на БСП относно правителство с втория мандат. На въпрос дали ще имат условие Кирил Петков да не е кандидат за премиер, тя заяви, че вече веднъж са го казали и въпросът е принципен.
Що се отнася до експертен кабинет - експертен кабинет е опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности, коментира Нинова. Ние сме за това да се носи политическата отговорност от политическите партии, особено в тези трудни кризисни моменти, допълни тя.
На въпрос дали нови избори са по-добър вариант за България, Корнелия Нинова отговори: "По-добре е да има редовен кабинет, нека да опитат ГЕРБ".
Предстои ни приемане на бюджета за 2023 г., предстоят ни важни решения по Плана за възстановяване и устойчивост, предстоят важни решения по отношение на доходи и пенсии, необходим е работещ парламент и редовно правителство, отбеляза тя. Лидерът на БСП посочи, че ще подкрепят всички мерки в областта на социалната политика, повишаване на доходите, овладяване на цените и на инфлацията.
Предишен служебен кабинет с министър на финансите Асен Василев внесе бюджет в една такава критична ситуация и той беше напълно преправен в парламента, припомни Нинова. Тогава ние държахме третия мандат и го задържахме умишлено, докато се приеме бюджетът, посочи тя. Така че и сега, ако не се стигне до правителство, редовно, има време - първи, втори, трети мандат и преговори, така да поставим нещата, че каквото и да се случи да не оставяме държавата без бюджет за 2023 г., допълни председателят на БСП.