В шофьорските досиета вече ще фигурират и предупрежденията от страна на контролните органи, съобщи „Стандарт”. Това е идея, която се обсъжда в МВР, но все още не е разработена. Целта е да се увеличи превенцията и да се намалят катастрофите и корупцията по улиците у нас.
"Една от идеите е автопатрул да стои пред опасен участък. Когато засече автомобил с превишена скорост, ще го спре, ще му направи забележка и ще му запише номера", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседание на вътрешната комисия в парламента.

По думите му дори само присъствието на патрула там щяло да има превантивен ефект. "Да не говорим, че след това, това ще се вземе предвид при определяне на наказанието", поясни още министърът.

По думите му пътните полицаи или само ще препоръчват, или ще пишат актове.

"Малко се забави договорът с мобилния оператор, но работим по това в Пътна полиция да бъдат снабдени с мобилни устройства. Той задължително трябва да въведе в устройството, че е спрял автомобила и да въведе информация какво се е случило. Това нещо вече подлежи на проверка", обясни още вицепремиерът.

И даде заявка, че ще се търси още ресурс за стационарни камери по пътищата, защото трябвало да се върви към намаляване на човешкия фактор.