Превземането от Украйна на град в рамките на територията на обявената от руския президент Владимир Путин анексия показва, че украинците постигат напредък и са в състояние да отблъснат руските сили, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Ен Би Си.
"Видяхме, че те успяха да превземат нов град, Лиман, и това показва, че украинците постигат напредък, че са в състояние да отблъснат руските сили благодарение на смелостта, на храбростта, на уменията си, но разбира се и на модерните оръжия, които им предоставят САЩ и други съюзници", каза Столтенберг в предаването "Среща с пресата" на Ен Би Си.
Най-добрият начин да се противодейства на обявеното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да подкрепяме правителството в Киев, допълни генералният секретар на НАТО.
Запитан за молбата на Украйна за ускорено членство в западния отбранителен съюз, Столтенберг заяви, че "всяко решение за членство трябва да бъде взето с консенсус, всички 30 съюзници трябва да са съгласни за взимането на такова решение", съобщи Ройтерс.
НАТО подкрепя разследването на очевидния саботаж на руските газопроводи "Северен поток" 1 и 2, които минават от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, заяви ръководителят на НАТО. Едновременно с това той отправи предупреждение: "Всяко умишлено нападение срещу критична инфраструктура на НАТО ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор".