Избирателните секции за общите избори в Босна и Херцеговина отвориха врати, като босненските гласоподаватели имам възможност днес да избират представители в трите нива на власт в страната, съставена от две полуавтономни части. 
За тези избори са предвидени над 5900 избирателни секции, които ще останат отворени до 19 часа. 
Около 3,3 милиона души от общо 3,5 милиона население на Босна имат право на глас. 
Според сложилото край на войната в Босна (1992-95 година) Дейтънско мирно споразумение страната е съставена от Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби (31 процента от цялото население на Босна), и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят предимно босненски мюсюлмани - бошняци (около 50 процента) и босненски хървати (15 процента).
Гласоподавателите ще избират босненски сърбин, хърватин и мюсюлманин, които ще са тримата членове на общото за цяла Босна Председателство (президентство), оглавявано на ротационен принцип от един от представителите на трите общности. 
Освен членове на Председателството босненците ще избират и представителите си в долната камара на националния парламент, на парламентите на двете съставни единици, както и в парламентите на десетте кантона на Мюсюлманско-хърватската федерация. В Република Сръбска ще избират също така президент и вицепрезиденти. 
Гражданите ще могат да избират измежду 72 партии, 17 независими кандидати и 38 коалиции, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).
Над 60 000 акредитирани наблюдатели ще следят работата на изборната администрация, процеса на гласуване и преброяване на гласовете.
Предварителните резултати се очакват след полунощ, а окончателните до първи ноември. 
Кандидатите за най-важните постове в страната са над 7700.