Началникът на генералния щаб на армията на Буркина Фасо призова враждуващите фракции във въоръжените сили да прекратят враждебните действия и да продължат преговорите, след като в западноафриканската държава беше извършен втори преврат за тази година, съобщи Ройтерс.
Изявлението, публикувано от комуникационния офис на въоръжените сили, нарича ситуацията "вътрешна криза в рамките на националните въоръжени сили".
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днес категорично "всеки опит за завземане на властта чрез силата на оръжието" и призова всички участници в конфликта в Буркина Фасо "да се въздържат от всякакво насилие и да се стремят към диалог", съобщава АФП.
Военните, извършили последния преврат в западноафриканската страна, обвиниха сваления президент на страната подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, че "планира контраофназива" от френска база в близост до столицата Уагадугу.  По-късно френското външно министерство заяви, че Дамиба не е бил допускан във френска база.
Според очевидци, цитирани от Ройтерс, във френското посолство в Уагадугу гори пожар и са били чути изстрели, след като в столицата на Буркина Фасо започна протест.