Италианската крайнодясна лидерка Джорджа Мелони, чиято партия "Италиански братя" спечели най-много проценти на изборите в Италия и изведе дясната коалиция до възможността да управлява страната, заяви днес, че ще поставя националните интереси на първо място при справяне с проблема с нарастващите енергийни цени, предадоха световните агенции.
Мелони обеща това по време на първата си публична проява след победата на изборите. Тя направи изявление пред производители и фермери на селскостопанското изложение в Милано, организирано от влиятелното италианско фермерско лоби "Колдирети".
Изявлението на Мелони дойде малко, след като Германия обяви, че ще похарчи до 200 милиарда евро за подпомагане на домакинствата и бизнесите, за да се справят с нарастващите енергийни цени заради войната на Русия в Украйна. Същевременно Германия отказа да подкрепи въвеждане на таван на европейско ниво на цената на газа, за което настояваха Италия и други европейски страни, отбелязва Асошиейтед прес.
Мелони заяви днес, че ако нейното правителство предприеме сходни на Германия действия за подпомагане на домакинствата и бизнесите, това не трябва да се възприема като популизъм, а по-скоро като трезва стратегия за защита на националните интереси при намирането на общи решения.
Мелони обеща, че позицията на Италия ще се промени в тази  насока в идните месеци, което не означава, че като защитава националните си интереси при търсенето на общи решения, то Италия ще има негативно отношение към останалите страни, но означава да имаш положително отношение към себе си.
Мелони добави днес, че има усещането, че Италия позволява да бъде поучавана  и направлявана от европейските си партньори и от Брюксел и не е третирана като равнопоставена страна на тях, допълва Ройтерс. Тя допълни, че това нейно мнение се  е затвърдило сега. Мелони изтъкна, че други страни в Европа също поставят своите интереси над тези на ЕС.
Това може да се тълкува като критика към Германия, която подпомага своите граждани, но не действа на европейско ниво по отношение на цената на газа. Тази стратегия на Берлин бе разкритикувана и от италианския премиер в оставка Марио Драги.
Тези изявления на Мелони идват в момент, в който италианският енергиен гигант "Ени" обяви, че руският газов гигант "Газпром" го е информирал, че не може да потвърди доставките на газ днес за Италия през Австрия. После "Газпром" поясни, че транспортирането на газ през Австрия е преустановено поради регулаторни промени в Австрия, припомня АП.
Що се касае до транспортирането на газа през Австрия за Италия ТАСС припомня, че се визират трансавстрийските газопроводи  - ТАГ 1 и ТАГ 2, по които преминава природен газ от словашко-австрийската граница в Баумгартен ан дер Марх до Арнолдщайн, в Южна Австрия, недалеч от границата с Италия. Двата тръбопровода са с дължина от около 380 километра. Газът от тях се потребява в Италия и в Австрия.
След спирането на доставките на газ и по "Северен поток" заради експлозии единственият маршрут на доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа остава транзитната тръба през Украйна. По-рано "Газпром" съобщаваше, че от 1 октомври ще подава газ транзитно през Украйна за Европа в обеми от 41,7 милиона кубични метра, посочва ТАСС.