В Пакистан бе открита гореща линия за трансджендър хора в опит те да бъдат защитени от дискриминация и тормоз, предаде Асошиейтед прес, като се позова на правителствен представител.
Трансджендър хората в Пакистан са отритнати от мнозина, особено в по-консервативните райони на страната, където те често стават жертва на сексуално малтретиране, нападения и дори убийства. Често се наблюдава и нежелание за посещаване на училище поради страх от дискриминация.
Салман Суфи, съветник на министър-председателя на страната Шахбаз Шариф, написа в Туитър, че дълго чаканата гореща линия за защита на трансджендър хора от дискриминация и тормоз е готова и работеща. По думите му, горещата линия е свързана с най-добрите полицейски служители и министерството по правата на човека.
"Радваме се, че тази така наречена гореща линия е пусната за нас", заяви по телефона за Асошиейтед прес Алмас Боби, говорител на трансджендър хората в Пакистан. Боби разказа, че в повечето случаи на тормоз трансджендър хората са бити, арестувани или публично тормозени от полицията в цялата страна.
"Как да използваме горещата линия, когато телефоните ни са откраднати? Когато сме арестувани като крадци на сватбени тържества, на които сме изпълнители и изкарваме пари? Кой ни тормози най-много? Да, наистина, това е полицията. И ние ще трябва да звъним на полицията, за да търсим справедливост", коментира Боби.
Горещата линия идва на фона на опитите на правителството да прокара промени в законодателството, свързани с правата на трансджендър хората, които ще им позволят да избират своята идентичност за вече издадени документи, образователни дипломи и лични карти. 
Предложените поправки предизвикват противоречия в страната, като консервативни духовници се противопоставят на приемането им.
Въпреки че през последните години Пакистан отбеляза напредък по отношение правата на трансджендър хората в преобладаващо мюсюлманската страна, експерти по човешки права смятат, че още много трябва да се направи, за да се гарантира признаването им в социален план. 
Според Алмас Боби в Пакистан живеят около 10 000 трансджендър хора.