В Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) от 1 до 15 октомври ще се състоят традиционните "Есенни срещи с растенията" с тематичните експозиции "Чушката люта" и "Тикви". Това съобщи за БТА директорът на научната институция проф. д-р Светлана Николова.
Ботаниците представят част от невероятното декоративно и ядливо разнообразие на едни от популярните зеленчуци в света - лютата чушка и тиквите. Сред тях са важният родоначалник на лютите чушки - "диво чили", известните хабанеро, халапеньо, табаско и други интересни сортове. В експозицията "Тикви" може да се видят както ядливи, така и интересни декоративни сортове.

В началото на есента, през почивните дни, за посетителите е една добра възможност да се запознаят с богатството на растителния свят в градината. С красива с есенна окраска е и колекцията ни от японски явори, отбелязват ботаниците. 
Любителите и ценителите могат да си купят от Ботаническата градина на БАН малки растения от над 500 вида, размножени и отгледани в нея, на приемливи цени. Сред тях са сукуленти, бегонии, мурая, кафе, мирта, разнообразие от модните ароидни.
Сезонът е подходящ за засаждане на декоративни дървета и храсти, от които също се продават в Ботаническата градина на БАН. Тя се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път, между бул. "България" и бул. "Черни връх" ("Драгалевско шосе").