Георги Първанов, български президент в периода 2002-2012 г., дари на Регионалния исторически музей (РИМ) в Перник оригинална военна униформа, съобщиха от институцията. Тя е на Българските военновъздушни сили, Първанов я е ползвал като главнокомандващ на Българската армия. 
Жестът е в отговор на обещанието, дадено от Първанов, да дари предмети, свързани с двата му президентски мандата. Очаква се скоро да предостави и ръкопис на последната си книга.
Първанов е разгледал подредената в музея изложба "Арт Перник". Той избрал картина с червени макове, която ще бъде платена и 20 процента от стойността й ще постъпят за изграждане на паметник на загиналите във войните за национално обединение перничани.  
Според директора на музея Венцислава Крумова това е първото дарение от военновъздушните сили, което постъпва в РИМ и ще допълни богатата му иначе колекция на военна тема. По думите й Георги Първанов и семейството му са чести гости на музея, но посещенията им не се вписват като официални. Крумова подарила на президента (2002-2012г.) две от последните музейни издания.