Цените на петрола се задържаха почти без промяна в азиатската търговия днес заради отслабването на долара и възможността на срещата си на 5 октомври ОПЕК+ да договори намаляване на добива, съобщи Си Ен Би Си.
Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, с доставка през ноември поскъпнаха с 2 цента до 88,51 долара за барел, след като вчера загубиха 83 цента. Контрактите за декември се покачиха с 1 цент до 87,19 долара.
Американският лек суров петрол с доставка през ноември добави 6 цента до 81,29 долара за барел, след като в предишната сесия намаля с 92 цента.
Черното злато е на път да затвори първата си положителна седмица от повече от месец. И двата сорта са с около 3 на сто по-скъпи в края на седмицата в сравнение с началото й, което е първото покачване от август насам, след като в средата на седмица заковаха деветмесечно дъно. За целия септември спадът на Брента е с 8 на сто, а ходът му надолу е за четвърти пореден месец. За тримесечието Брентът е загубил 23 на сто, което е първата тримесечна загуба от последната четвърт на 2021 г.
Американският лек суров петрол е на път да загуби 9 на сто за септември, както и също 23 на сто за тримесечието.
Според анализатори пазарът е достигнал дъното и доставките тепърва ще се затегнат и ограничат, след като на 5 декември влезе в сила забраната за внос на руски петрол в ЕС.