Нигер предаде на либийските власти сина на покойния диктатор Муаммар Кадафи.

Саади Кадафи, който избяга през пустинята Сахара в Нигер по време на вълненията през 2011 г., е задържан в Либия.

Революционната бригада на Триполи, милиция, съставена от бивши бунтовници, публикува снимки във Фейсбук снимки на Саади, облечен в син гащеризон, докато му бръснат главата.

Либийското правителство заяви, че той ще бъде задържан в съответствие с "международните стандарти за третиране на лишените от свобода".

Саади Кадафи е известен като лидер на либийската футболна федерация и футболист, който си плати, за да играе в най-добрите италиански отбори. Интерпол издаде "червен бюлетин" за него заради "предполагаемо незаконно присвояване на имоти със сила и въоръжени заплахи, докато е лидер на футболната федерация". Либия многократно призова за неговата екстрадиция от Нигер, където той получи убежище през 2011 г.

Трима от синовете на Кадафи бяха убити по време на събитията през 2011 г. Няколко от членовете на клана Кадафи са живи, включително някогашният наследник на Кадафи, Сейф Ал-Ислям, който е издирван от Международния наказателен съд, но е задържан от една либийска милиция. Смята се, че около 30 високопоставени представители на режима са преминали в Нигер, но нигерските власти отказват да дадат информация.