В момента няма промяна във военната позиция на Русия по отношение на намерение за използване на ядрени оръжия. Това заяви днес румънският външен мнистър Богдан Ауреску в интервю за частната телевизия Диджи 24 и призова ситуацията да бъде разглеждана в цялост и да не се изпада в паника.
В интервюто за Диджи 24 румънският първи дипломат коментира и предстоящото анексиране на украински територии.
„Това със сигурност са дълбоко незаконни действия, които противоречат на основните принципи на международното право; действия, които се осъждат категорично, тъй като противоречат на Устава на ООН и на принцип, който е много ясен на международно равнище, а именно - че не може да се признае никаква териториална придобивка, основана на използването на сила. Румъния категорично осъди тези незаконни действия, които нямат правни последици“, посочи Ауреску.
Относно заплахата за използване на ядрени оръжия румънският външен министър припомни, че тези заплахи бяха споменати от президента Путин и в началото на войната в Украйна. 
„Сега имаме повторение. Заплахите за използване на ядрена сила също са дълбоко незаконни според международното право. Те също бяха много остро осъдени. Така беше и на Общото събрание на ООН, така е и сега“, коментира румънският първи дипломат и допълни, че не трябва да се поддаваме на страха.
„Понастоящем няма промяна във военната позиция на Руската федерация по отношение на намерение за използване на тези ядрени оръжия. Продължаваме да следим отблизо развитието на събитията и се надяваме, че във войната в Украйна няма да бъдат използвани ядрени оръжия“, каза Ауреску.
Запитан какво ще стане, ако Путин използва ядрени оръжия и как би реагирал Западът, румънският външен министър напомни, че Румъния е страна членка на НАТО с най-високи гаранции за сигурност. 
„Не бива да се страхуваме, че сигурността на румънските граждани е изложена на риск. По време на срещата на високо равнище в ООН стана ясно, че Руската федерация е все по-изолирана в международен план. Мерките, обявени от президента Путин - мобилизация, анексиране, показват осъзнаване на провала, който Руската федерация претърпя при осъществяването на първоначално планираното в Украйна. Затова трябва да гледаме по-широко и в никакъв случай да не изпадаме в паника“, каза румънският първи дипломат. 
На въпрос за опитите на Русия да манипулира различни зависимости - енергийна, хранителна и други, румънският външен министър каза, че е изключително важно „нашата демократична общност да предприеме действия за премахване на тези зависимости“. В тази връзка Богдан Ауреску каза още, че „можем да благодарим на президента Путин“ за това, че единството в НАТО и ЕС сега е по-силно, че има напредък в разширяването на НАТО и ЕС, както и в намаляването на зависимостта от Русия.
Ауреску посочи още, че Румъния подкрепя новия пакет от санкции срещу Русия, обявен от Европейската комисия.