Организацията на потребителите в Република Северна Македония призова за нови мерки за защита на потребителите поради покачването на цените, съобщи специално за БТА агенция МИА.
"Цените на продуктите растат изключително много, потребителите се оплакват и на нас. Призоваваме за въвеждане на нови мерки чрез нови механизми. Дали това по някакъв начин е изкуствено увеличение, т.е. колко големи са разходите на търговци и производители, за да сменят буквално от ден на ден цените и при това може би с наполовина по-висока цена, което не е толкова логично в този сегмент", отговаря Мартина Грънчаревска от Организацията на потребителите в Република Северна Македония на журналистически въпрос, свързан с покачването на цените, и дали може да има по-голям контролен механизъм, който да го предотврати.
Тя добави, че с новия закон, който трябва да бъде приет в Собранието, ще има по-големи санкции за нелоялни търговски пазарни практики.
"От тази гледна точка ние също се обръщаме към Държавната пазарна инспекция с потребителски жалби да контролира повече този сегмент. Надяваме се на нови мерки, обявени от министъра на икономиката, този сегмент да бъде по-регулиран и да имаме по-голяма защита на потребителите, защото в противен случай цялата тази бедност ще доведе до намаляване на потребителската кошница и потребителите няма да могат да си позволят ежедневните нужди", подчерта Грънчаревска.
На въпрос какви са най-честите оплаквания на потребителите, освен цените, Грънчаревска каза, че най-честите оплаквания са за стоки от бяла техника и технически средства и невъзможност за реализиране на правата за гаранции и сервиз, доставката на мебели е доста актуална, както и онлайн продажбите, незаконните продажби във Фейсбук, за които непрекъснато призовава потребителите да не поръчват или да внимават от кого поръчват.
"Сега вече знаем с повишенията на цените всъщност дали не става дума за изкуствено увеличение, т.е. колко големи са разходите на търговците и производителите буквално от ден на ден да променят цените и то за може би с цена наполовина  по-висока, което не е толкова логично в този сегмент. От тази гледна точка ние също се обръщаме към Държавния инспекторат с жалби от потребители да контролира повече този сегмент и сега се надяваме на нови мерки, обявени от министъра на икономиката, които ще регулират повече този сегмент да имаме по-голяма защита на потребителите, защото в противен случай цялата бедност ще доведе до спад в потребителската кошница и потребителите няма да могат да си позволят ежедневните нужди", каза Грънчароска.
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.