Активисти и организации от Украйна, Сомалия, Венецуела и Уганда бяха удостоени с Алтернативните нобелови награди, предаде Ройтерс.
След отличените са Фартуун Адан и Илуад Елман, които са сомалийски правозащитници, украинската правозащитничка и адвокатка Олександра Матвичук и нейният Център за граждански свободи, венецуелската организация "Чекосесола" и базираният в Уганда Африкански институт за енергийно управление.
Наградата, чието пълно наименование е Награда за праведен начин на живот, се връчва от 1980 г. на правозащитници, на еколози, на организации, държавници, общеснвеници, интелектуалци, които защитават фундаменталните права на хората. Тя се обявява в Стокхолм.
По повод присъждането на наградата пред Ройтерс украинската лауреатка Матвичук заяви от Киев, че не се съмнява, че руският президент Владимир Путин ще бъде изправен на съд заради войната, която започна. "Може и да звучи наивно, но аз познавам историята. Много авторитарни лидери по света мислят, че са недосегаеми", каза тя. "Но рано или късно, ако те оцелеят, тези лидери отговарят за деянията си в съда", допълни правозащитничката.
Матвичук и нейният Център за граждански свободи бяха удостоени с наградата заради изграждане на демократични институции в Украйна, освен това по време на войната Центърът е документирал 19 000 отделни случая на военни престъпления, в това число мъчения и атаки по училища и болници.
"Путин не е изплашен от идеята за НАТО, Путин е изплашен от идеята за свободата. Той започна тази война, за да ни спре по нашия път към демократичния преход", казва лауреатката.
Угандийският лауреат пък през годините водеше активна кампания срещу добива на газ и петрол, които вредят на околната среда. Институтът за енергийно управление подкрепяше бедните общности в тяхната борба срещу отчуждаването на имотите им и срещу опустошаването на околната среда. 
В миналото лауреати на Алтернативните нобелови награди са били шведската детска писателка Астрид Линдгрен, Едуард Сноудън, разобличителят от САЩ, който тези дни получи руско гражданство, и шведската екоактивистка Грета Тунберг.
Понякога наградата е била присъждана и на по-малко познати имена. Преди година тя отиде при адвокатката Март Уанду от Камерун, при руския екоактивист Владимир Сливяк, при канадската защитничка на правата на местните народи Фреда Хюсън и при базираната в Индия организация "Легална инициатива за горите и околната среда".