Над 1700 деца са преминали и са пели във формациите на Детски хор "Орфей" - Хасково. Това съобщи пред БТА в навечерието на 45-годишнината от основаването на музикалната формация към "Младежки център" - Хасково диригентът й Елена Цветкова.
На 1 октомври хорът ще отбележи юбилея с голям концерт в местния Драматичен театър "Иван Димов", в който ще участват подготвителната, концертната и камерната група "Орфей +", поясни музикалният педагог. Зрителите и слушателите на изявата под мотото "С песните на поколенията" ще имат възможност да чуят песни от почти всички десетилетия на състава. В програмата са включени произведения от български композитори, като проф. Александър Текелиев, Тодор Попов, Петър Льондев, Виктор Чучков и др, както и заглавия от  чужди композитори, като Палестрина, Алберти, Росини, Дюк Елингтън. Концертът се осъществява с подкрепата на Национален фонд "Култура".
Цветкова припомни, че Детски хор "Орфей" е една от културните емблеми на Хасково.  Само две години след основаването му, той печели званието "Представителен". Има изнесени над 650 концерта в страната и чужбина, като е осъществил турнета в Европа и Азия. "Орфей" е първият български хор, включен в Световния хоров фестивал за мир – Виена и единственият български хор, участващ във фестивалите в Пекин и Шанхай, допълни Цветкова.