Лондонската борса за метали (LME) планира да обсъди забраната на нови доставки на руски метали като алуминий, никел и мед, за да не могат свързаните с нея складове да се ползват за заобикаляне на санкциите, предаде Ройтерс, като се позова на три добре запознати източника.
Западът наложи санкции на руски банки и свързани с Кремъл олигарси и бизнесмени след началото на руската инвазия в Украйна, но досега няма ограничения върху купуването на руски метали.
Според източниците, има опасения, че руският алуминиев гигант "Русал" няма да е в състояние да продава метала си но ползваните досега канали и ще опита да го доставя през складовете на лондонската борса.
"Обсъжда се забраната на нови доставки", казва един от източниците и добавя, че евентуалната забрана на метала, произведен от "Русал", който вече се намира в складовете на борсата, би било "лудост".
Според друг източник борсата няма да забрани руския метал, ако компаниите, които го произвеждат не са включени в забранителния списък.
От борсата изтъкват, че основната им цел е да поддържат нормалния пазар и да държат ситуацията под контрол. Данните сочат, че през последните 12 месеца движението на метала през складовете е било в нормални рамки.
Цената на алуминия на борсата днес се покачи с 8,5 на сто до 2305 долара за тон, а никелът поскъпна с 6 на сто до 23 115 долара.