Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски участва в заседанието на парламента в страната, на което отговори на различни депутатски въпроси, свързани основно с енергийната криза.  По думите му правителството има план за справяне с нея и вече са пуснати в експлоатация всички мощности, като е необходимо да бъде осигурена енергия за безпроблемното им функциониране.
Ковачевски отново подчерта, че държавата осигурява субсидирана цена на електроенергията, което намалява пет пъти цената за гражданите и се водят усилени преговори с други държави за предоставяне на електроенергия на по-ниски цени от тези на борсата.
„Ако Сърбия успее да осигури по-евтин газ и ако успеят да го докарат до Република Северна Македония, като се има предвид, че интерконекторът на Жидилово е нает с дългосрочен договор от Газпром и само Газпром може да даде разрешение дали и колко газ да минава по газопровода, тогава по-евтината цена на газа ще доведе до по-евтина цена на електроенергията от тази на борсата“, уточни Ковачевски темата, по която от няколко дни се дискутира в страната - за договора със Сърбия за доставка на газ, от който в Северна Македония ще бъде произведен ток, който пък ще бъде върнат обратно в Сърбия.
„Страната ни е изправена пред големи предизвикателства и се намира в решителни моменти, в които се определя нашето бъдеще. Северна Македония има нужда от единство, сплотеност, задружност, лидерство”, каза пред парламента на Република Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски в призив за обединение около европейските перспективи на страната.
„Време е за заедност, време е за смелост и лидерство, и ние сме готови да подадем ръка, надскачайки себе си и тесните партийни интереси. Затова призовавам преди всичко коалиционните партньори, с които взехме тежките и важни решения за независимост, равенство и северноатлантическа държава, както и опозицията, да се обединим около стремежа към европейска интеграция", каза той.