София, Пловдив, Русе, Бургас, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Севлиево, Габрово и Тараклия (Молдова) са сред 25-те града, които участват в Европейска нощ на учените на 30 септември и 1 октомври 2022, съобщават от БАН.
През 2022 г. мотото на Европейската нощ на учените е „Науката и иновациите са ключ към желаното бъдеще“, уточняват организаторите.
В България Европейската нощ на учените 2022 се осъществява с финансовата помощ на Европейския съюз по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на Програма „Хоризонт Европа“ в рамките на проект K-TRIO  (Учените в триъгълника на знания), както и с подкрепата на екипа на проект УНИТе (Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото), финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020. 
Общата цел на проекта K-TRIO  съвпада с целта на Европейската нощ на учените: "да приближим учените до широката общественост и да увеличим осведомеността за научните и иновационни дейности върху ежедневието на хората, което от своя страна да привлече младите хора към научна кариера". Като дългосрочна цел е определено да се поощри интересът на младите таланти към изследователска кариера в академията или индустрията, да се формира нова култура на креативност, научно любопитство и иновационен дух, както и да се разшири готовността на обществото да се включи в дейностите на Наука на гражданите, Отворена наука и Отворени иновации. Обществеността ще има възможност да се запознае с постиженията на български учени, участващи в центрове за върхови постижения и центровете за компетентност, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. 
 
/МПМ/