В Международния ден за осведоменост относно загубата и разхищаването на храна, Организацията по прехрана и земеделие към Обединените нации (ФАО) и Световната продоволствена програма (WFP) призовават за действия за справяне със загубата на храна и приемане на устойчиво управление на хранителните отпадъци в Ирак.
Международният ден за осведоменост относно загубата и разхищаването на храна има за цел да повиши осведомеността по темата, както и да разгледа проблемите с отпадъците и възможните решения, да насърчи глобалните усилия и колективни действия за постигане на цел 12.3 за устойчиво развитие. Тя е насочена към намаляване наполовина на глобалните хранителни отпадъци на глава от населението на ниво търговия на дребно и потребители и намаляване на загубите на храна по веригите за производство и доставка, включително загубите след прибиране на реколтата до 2030 г.
За да се намалят хранителните отпадъци в Ирак, трябва да се положат усилия за насърчаване на подобрени поведенчески практики сред доставчиците на храни и потребителите, както и увеличаване на инвестициите във вътрешнорегионалната търговия и модернизирането на веригите за доставка на храни.
В световен мащаб, въпреки че повече от 820 милиона души си лягат гладни всяка вечер, ФАО изчислява, че една трета от световното производство на храни (оценено на 1,3 милиарда тона храна) се губи или прахосва годишно по веригата на доставки, което се равнява на финансова загуба от около 1 трилион щатски долара годишно. Произведената, но никога неизядена храна би била достатъчна, за да изхрани два милиарда души. Това е повече от два пъти повече от броя на хората на ръба на глада по света.
Производството на храни има екологични и парични разходи и става все по-трудно в настоящите климатични условия с непрекъснато нарастващо население. Хранителните отпадъци и загубата на храна отнемат ценни ресурси като вода, земя, енергия, труд и капитал, особено в региона, който е един от най-засегнатите от недостига на вода в света.
Въздействието на хранителните отпадъци върху околната среда също е огромно - изчислено е, че загубата на храна допринася за 6-8 процента от всички причинени от човека емисии на парникови газове, което ефективно спомага за ускоряване на изменението на климата. По-голямата част от изхвърлената храна се озовава в сметищата и докато се разлага, произвежда метан, парников газ, който има 80 пъти по-голяма затопляща сила от въглеродния диоксид.
ФАО и WFP подновяват ангажимента си да работят с правителството за разработване и прилагане на "кампании за осведомяване" и "хранителни банки" за смекчаване на хранителните отпадъци чрез събиране на несервирана храна и насочването ѝ към хората, които се нуждаят от нея.