Дни преди петата годишнина от референдума за независимост на Каталуния сепаратисткото коалиционно правителство в Барселона изпадна в криза, предаде Ройтерс. 
Левият лидер на испанската автономна област Пере Арагонес заяви в кратко изявление снощи, че е загубил доверие в своя заместник Жорди Пуйнеро и го е уволнил.
Двамата са представители на две различни партии и се борят за едни и същи сепаратистки настроени гласоподаватели, които според проучванията са малко под 50% от каталунците. На различно мениние са и по въпроса как да постигнат независимост от Испания.
Партията на Арагонес - Републиканската левица на Каталуния (РЛК), е провеждането на нов референдум, който да бъде договорен с централното правителство, докато „Заедно за Каталуния“ на Пуйнеро иска да се върви към независимост, дори ако Мадрид не даде благословията си за плебисцит.
Днес все още не беше ясно дали двете партии ще прекратят коалицията си.
„Заедно за Каталуния“ нарече уволнението на Пуйнеро "историческа грешка", която "нарушава правителственото споразумение" и "пренебрегва мандата на избирателите".
Референдумът на регионалното правителство на Каталуния за отделяне от Испания се проведе на 1 октомври 2017 г., но без благословията на централното правителство в Мадрид. Испанската полиция в някои случаи използва сила, за да спре гласуването. Привържениците на отцепването от Испания спечелиха, но Конституционният съд на Испания обяви референдума за незаконен. Каталуния, богата област в Североизточна Испания, беше временно поставена под прякото управление на Мадрид. Регионалният лидер Карлес Пучдемон и някои неговите съратници избягаха в чужбина. Други сепаратисти бяха осъдени на дълги срокове затвор, но през 2021 г. бяха помилвани.