Държавата Израел дари изключително важно медицинско оборудване на обща стойност над един милион долара на детската болница в Киев, предаде за БТА израелската агенция ТПС, посочвайки, че това е последната фаза от израелската хуманитарна помощ за Украйна.
Дарението беше направено чрез Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие (MASHAV) и израелското посолство в Украйна, ръководено от посланик Майкъл Бродски.
Пратката пристигна, след като Израел обяви, че ще приеме за лечение 20 украински военнослужещи, тежко ранени във войната с Русия. Първите двама пристигнаха по-рано тази седмица и бяха настанени в медицинския център Шеба в Тел Авив. Лечението им включва протезиране и рехабилитация и е със специален бюджет от Министерството на здравеопазването.
Мобилизацията на Израел за доставяне на обширна хуманитарна и медицинска помощ в Украйна включва прехвърляне в Израел за лечение на деца с рак, изпращане на напълно оборудвана полева болница „Кохав Меир“, лекарства, линейки, храна, защитно оборудване за подпомагане на оперативните работници на терен и много други.
Украйна поиска Израел да достави и военна техника, но Израел се въздържа да го направи, понеже не иска да ядоса Русия, която е влиятелна сила в Близкия изток.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)