Инфлацията в Германия през септември е достигнала 10 на сто на годишна основа заради скока в цените на електроенергията и хранителните стоки след началото на войната в Украйна. Това се посочва в публикуваните днес предварителни данни от Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), цитирани от Франс прес и ДПА. 
През август равнището е било 7,9 на сто, но цените са продължили да се увеличават основно заради повишените разходи за електроенергия.
Индексът на цените е нараснал с 2,1 пункта на годишна основа спрямо август, а хармонизираният индекс на цените, чиято стойност е референтна за Европейската централна банка (ЕЦБ), е достигнал връх от +10,9 на сто, съобщи "Дестатис", цитиран от АФП.
През септември 2022 г. спрямо същия месец на 2021 г. цените на електроенергията са били с 43,9 на сто по-високи, според данните на "Дестатис", цитирани от ДПА. Налице е и над средното поскъпване на хранителните стоки с 18,7 на сто спрямо септември миналата година.
Краят на срока на намалението на акцизите върху горивата и билета от 9 евро за обществения транспорт са повлияли на равнището на инфлацията през септември, отчита статистическият институт. Влиянието все още не може да бъде определено количествено само на базата на предварителните  данни. Федералната статистическа служба ще публикува информация наред с окончателните резултати на 13 октомври 2022 г.