Румъния ще има нов граничен пункт на границата с разкъсваната от война Украйна, където ще бъде построен мост над река Тиса, а новият маршрут ще позволява не само търговски обмен между двете страни, но и достъп на украинските стоки до Европейския съюз, съобщава сайтът Зиаре.
Проектът ще бъде осъществен в северния румънски окръг Марамуреш и е смятан за най-важната инициатива на окръга от падането на комунизма насам, отбелязва изданието.
Инициативата е на Окръжния съвет на Марамуреш в партньорство с Националната компания за администрация на пътната инфраструктура.
Общата стойност на проекта е около 30,4 милиона евро и ще бъде финансиран през следващите две години чрез оперативната програма за голяма инфраструктура.
Според властите проектът ще включва два паралелни моста на разстояние 3 метра един от друг, тоест отделен мост за всяка посока на движение, с две ленти в посока и обща дължина от 261,20 метра.
Също така проектът предвижда и изграждането на 1,2 километра нов път, пет отводнителни съоръжения, едно кръгово кръстовище и граничен пункт с паркинг.