Процентът на рециклиране в Турция е нараснал от 13 на 27 процента в рамките на проекта за нулеви отпадъци, ръководен от турската първа дама Емине Ердоган, заяви министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум, цитиран от "Хюриет дейли нюз".
"Актуализирахме целите си в рамките на проекта", каза Курум. "Ще увеличим процента на рециклиране, който рязко нарасна от 13 на 27 процента, до 60 процента през 2035 г., а целта ни е да въведем система, при която всички отпадъци да се рециклират до 2053 г.", добави той.
Посочвайки последиците от изменението на климата в Турция и в света, министърът подчерта, че кризата с водата и храните, предизвикана от сушата, също представлява голяма заплаха за бъдещето на света. Той напомни, че към учебната програма в Турция са добавени часове по околна среда и климат като задължителни предмети, което по думите му ще послужи за информираността на турските деца.
Министърът изтъкна предприетите от правителството под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган важни стъпки по отношение на адаптирането и координирането по въпросите на климатичните промени. "Ние сме в по-добра ситуация от много европейски държави", каза той.
Курум открои ролята на турското законодателство за борба с промените на климата, което според него ще помогне на страната да завърши екологичната си трансформация, като постигне целта си за нулеви емисии до 2053 г. и увеличи горските площи.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази благодарността си към Емине Ердоган за подкрепата на инициативите за нулеви отпадъци по време на конференция в Ню Йорк, напомня "Хюриет дейли нюз".
Първата дама получи първата по рода си награда на Световната банка за "Лидерство в областта на климата и развитието" за пионерската роля, която е поела в борбата срещу изменението на климата със своя проект за нулеви отпадъци.