Испанското ателие „Костюми Перис“ облича големите телевизионни и кинопродукции, предава АФП. Сред клиентите на компанията са „Домът на дракона“, „Дюн“, „Емили в Париж“.
„Перис“ предлага рицарски доспехи, моряшки униформи, рединготи, монашески раса… Облеклата се наемат от продуцентите на големите продукции по цял свят. „Тук има всичко“, казва Хавиер Толедо, генерален директор на испанската компания. 
Складът на компанията е в Алхете – градче с 20 000 жители, намиращо се на тридесет километра от Мадрид. Костюми, аксесоари, манекени с дрехи от XVIII век изпълват пространството. „Започнахме преди много години“, казва Хавиер Толедо. Той е на 63 години и е начело на компанията от 2012 г. 
„Перис“ е семеен бизнес. Компанията е основана през 1856 г. във Валенсия от шивачи, специализирани в изработването на театрални костюми. Днес ателието е лидер сред работещите в световната филмовата индустрия. 
„Ние сме свидетели на промените, които се случват в бизнеса“, казва Толедо. Възходът на „Перис“ е свързан с развитието на „Нетфликс“, „Дисни+“, HBO и популяризирането на сериалите.
Преди десет години ателието разполага с едва дузина работници в Мадрид. Днес в компанията работят 250 души. „Перис“ има представители в 15 световни столици. През първото полугодие на настоящата година ателието е участвало със свои костюми в 600 продукции. До края на годината вероятно ще са 1000. Сред клиентите са „Короната“, „Игра на дама“, „Круела“. Костюмите на испанската компания са предпочитани от исторически и фентъзи продукции, които избират да наемат облекла, вместо да ги произвеждат за снимките. Според Толедо продуцентите се впечатляват от наличието на облекла, които вече са използвани и върху които времето е оставило своя отпечатък. 
„Перис“ разполага с 10 млн. броя облекла и аксесоари. Според представители на компанията това е най-значимият гардероб в света. Сред бижутата има такива, носени от Елизабет Тейлър в „Клеопатра“. Кръстът на Джуд Лоу в „Младият папа“ също е част от реквизита на испанското ателие.