България е на 27-мо място по прилагане на кръговата икономика в ЕС и сред първите десет страни по въглероден отпечатък в областта на храните, каза Ася Гекова от фондация "Нет Зиро – Международна  мрежа за климата" на конференция на тема  "Кръгова икономика - развитие на кръгова икономика в България и актуални практики от бизнеса", която се провежда в  хотел "Хаят Риджънси" в София. Събитието е организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Advantage Austria с медийната подкрепа на БТА.
Фокус в дейността на нашата неправителствена организация е "Зелената сделка", за която се опитваме да водим диалога на европейска ниво, каза Гекова.
Основният принцип  на кръговата икономика е да се използват продуктите по-дълго и повторно, като ги създаваме с възобновяема енергия, каза тя. В България под "Зелена сделка" хората си представят затваряне на ТЕЦ-овете, но тя има много ползи за бизнеса, уточни Гекова.
Искаме въвеждане на дигитални паспорти на продуктите и енергийно етикетиране, което позволява на клиентите да знаят колко е спестената енергия при производството им.  Икономическите ползи от Кръговата икономика са: първо - увеличаване  на потенциала за икономически растеж и увеличаване на БВП, второ - повече  спестени ресурси, до 70 процента спестяване на материали;  трето - нови възможности за заетост и то на добре платени работни места и четвърто – трайни придобовки за устойчивата икономика. През моделите за споделяне в кръговата икономика сме по-близо до клиентите и ще опознаем техните подробности, посочи тя.
Технологиите могат да помогната за  рециклиране на продуктите.  В съдовете за отпадъци  може да  има сензори, които да отчита видове отпадъци и да спестят време за тяхното рециклиране и създаване на продукти втора ръка. Блокчейнът е нова тенденция в кръговата икономика - той може да се използва за проследяване на жизнения цикъл на продуктите. Ремонтирането на електроуреди и на дрехи и обувки намалява въглеродния отпечатък и чрез него се създават работни места, допълни Гекова.