Миналото не трябва да се забравя, защото уважението към миналото е залог за бъдещето, каза директорът на Музеен комплекс – Банско Светла Барякова по повод 70 години музейно дело в Банско. За годишнината в Дом на изкуствата в планинския град беше открита изложба „Минало незабравимо“, която показва с фотографии първите години след освобождението на града, първата къща-музей в Пиринския край и развитието на музейното дело в Банско.
Експозицията е част от програмата, посветена на 110 години от освобождението на Банско. Това е един изключителен юбилей, защото на 5 октомври 1912 г. се разкриват всички възможни хоризонти за развитие на Банско – политически, икономически, просвещенски и т.н., каза при откриване на изложбата Светла Барякова.
Официално началото на музейното дело в Банско се поставя през 1952 г., когато във връзка с десетгодишнината от разстрела на Никола Вапцаров е създадена къща-музей на името на поета. С това Банско се нарежда сред първите, развиващи музейно дело в Пиринския край, наред с Регионалния исторически музей в Благоевград, посочи Барякова. 
През 1952 г. се открива битовата част на къщата музей „Никола Вапцаров“. Домът, в който е преминало детството на поета, обстановката, в която е израснал, е възстановен под наставленията на неговата майка – Елена Вапцарова. Тя е била и първият екскурзовод в музея на сина си, разказа Светла Барякова. През следващата 1953 г. е открита и останалата част от експозицията, а в изложбата на Музейния комплекс са показани снимки от нея. 
Самият музей е обновяван, реконструиран, сменяли са се много експозиции, последната е от 1992 г. И ако на някои, особено на младите хора, им изглежда почти древна, ще ви кажа, че все още тя е сред най-съвременните музейни експозиции в България, разказа Барякова. 
В следващите години музейният комплекс се изгражда като такъв с редица обекти. През 1977 г. Веляновата къща е превърната в музей, а сама по себе си тя е уникална със своите стенописи. Същата година е изграден и паметникът на Паисий Хлендарски в централната част на Банско. 
Във връзка със 100-годишнината от смъртта на Неофит Рилски, през 1981 г. родната му къща е превърната в музей, посочи Светла Барякова. През 1986 г. в постоянна изложба са показани запазените икони на майстори от Банската художествена школа. Малко са селищата, излъчили такива изкусни майстори и Банско е сред тях, отбеляза директорът на Музеен комплекс – Банско.
Две години по-късно е направен първият етап от изграждането на музей в Радоновата къща, като последната експозиция е открита през 2012г. 
Най-новата част от музейния комплекс е Духовно – исторически център „Св. Паисий Хилендарски“, открит на два етапа – през 2008 и 2012 г. Този музей е изграден основно по идея и с дарителство на Георги Христов и със съдействие на общинската администрация в Банско.
Така в момента съществува Музеен комплекс – Банско, който има общо осем обекта, а музейните работници влагат в работата си много емоция и желание, разказа Барякова. 
В изложба, посветена на годишнината на музейното дело в Банско, са показани фотографии от развитието на тази част от духовния живот на града, снимки на първия музеен уредник Никола Елисеев, моменти от откриване на обектите към музея. 
Много важна е ролята на музеите и музейните работници, както и на работниците в областта на културата, защото вие пазите и съхранявате историята на родовата памет, всеки народ трябва да помни историята си, защото иначе има риск да я повтори, а нашата история е изпълнена с противоречия, с тежки и трудни години, затова ви благодаря за вашия труд, каза при откриване на изложбата кметът на Банско Иван Кадев. Той отбеляза, че Банско е град, който се посещава от много българи и от чужденци, а с музейния комплекс всички те виждат града като място за духовност, култура и история. Това е една визитна картичка на България, допълни градоначалникът.