Никарагуанският президент Даниел Ортега нарече снощи католическата църква "перфектна диктатура, перфектна тирания". Той говори две седмици, след като папа Франциск увери, че "има диалог" с Манагуа, предаде Франс прес.
"Кой избира свещениците? Кой избира кардиналите? Кой избира папата? (. . .) Това е перфектна диктатура, перфектна тирания!", възкликна Ортега в реч по случай 43-ата годишнина от създаването на никарагуанската полиция.
Папа Франциск настоя на 15 септември, че е необходимо "никога да не се прекъсва диалогът" с Никарагуа, където нарастват напреженията между държавата и католическата църква.
"Има диалог. Говорихме с правителството. Има диалог. Това не означава, че одобряваме всичко правено от правителството. Или че не одобряваме всичко" това, каза аржентинският папа.
През март Никарагуа експулсира посланика на Ватикана. А през август монсеньор Роландо Алварес, критик на режима, бе арестуван и "поставен под домашен арест" според полицията, която спомена, че е водел "дестабилизираща и провокативна" дейност.
Обръщайки гръб на ръката, протегната от папата, президентът Ортега гневно нападна католическата църква.
"Аз бих казал на Негово светейшество папата, с цялото си уважение, на католическите власти - аз съм католик, - че не се чувствам представляван, заяви той, като спомена за "ужасната история" на църквата, преплитайки напомняния за инквизицията и малтретирането на деца от коренното население на Канада.
"Чуваме как те говорят за демокрация", иронизира той църквата и препоръча всички духовници - свещеници, кардинали и папи, да бъдат избирани от вярващите.