Гърция ще защитава законните си интереси, ако възникне такава необходимост, заяви гръцкото министерство на външните работи в отговор на състоялото се снощи заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, председателствано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде АНА-МПА.
В съобщение гръцкото министерство заяви: "Турция има пълното право да защитава интересите си с всички законни средства, при ключовото условие че приема правилата на международното право. Тя обаче няма право да нарушава грубо международното право и да заплашва Гърция с война (casus belli)".
"Гърция не предявява претенции срещу Турция. Тя подкрепя диалога на базата на международното право. Тя обаче ще защитава законните си интереси и права, ако такава необходимост възникне", подчертава министерството.
Съветът за национална сигурност, свикан от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви в съобщение: "Въпреки нашите призиви да изпълни задълженията си по международното право и договорите, Гърция не спира незаконните си действия и всички провокативни действия бяха разгледани особено внимателно."
В него се казва още, че "Гърция се отдалечава от мъдростта и разума, стигайки до саботиране на дейностите на НАТО и атакуване на кораби, плаващи в международни води."
"Няма да се поколебаем да използваме всички видове законни методи и средства, за да защитим интересите и правата на нашата нация срещу безполезните усилия на Гърция", се посочва в изявлението.