Мощният ураган Иън помете в сряда Флорида, след като бурните ветрове и поройните дъждове предизвикаха вече "катастрофални" наводнения и мащабни прекъсвания на електроснабдяването, предаде Франс прес.
Малко встрани от траекторията на урагана, близо до архипелага Флорида Кийс, заради лошото време се преобърна кораб с мигранти и бреговата охрана все още издирва 20 души, след като трима бяха спасени, а четирима други успяха да доплуват до брега.
С ветрове, достигащи 185 км/ч, Иън връхлетя остров Кайо Коста в югозападната част на щата в 15:05 ч. местно време (19:05 по Гринуич), съобщи американският Национален център за ураганите.
Според центъра ураганът е причинил "катастрофални" щети.
Класифициран досега като ураган от категория 3 от общо 5 по скалата на Сафир-Симпсън, Иън е отслабнал до категория 1, посочиха експертите около 03:00 ч. по Гринуич.
Над 2 милиона домакинства във Флорида са останали снощи без ток, информира специализираният сайт "ПауърАутидж" (PowerOutage). По негови данни редица окръзи близо до мястото, където Иън е настъпил на сушата, са били лишени от електричество почти изцяло.
Град Пунта Горда например е потънал в мрак с изключение на няколко сгради, снабдени  с електрогенератори. Часове преди това е имало кратко затишие, но скоро ветровете и дъждът са се завърнали с нова сила, преобръщайки пътните знаци и отнасяйки парчета от покриви и дървета.
В Нейпълс, Югозападна Флорида, както показаха кадри на телевизия Ем Ес Ен Би Си, е имало изцяло наводнени улици и паркираните коли са плавали по волята на течението.
В град Форт Майърс наводненията са били толкова силни, че някои квартали са заприличали на езера.
Нивото на водата надхвърля на места 3 метра, съобщи снощи губернаторът на щата Рон Десантис.
Според Американския център за ураганите природният феномен изглежда ще се придвижи в течение на деня през околните региони и до вечерта ще се появи над Западния Атлантик. Дотогава вероятно ще отслабне още, но може да причини значителни щети в Източна Флорида.
Десантис каза снощи, че Иън навярно е "сред петте най-силни урагана, връхлитали някога Флорида".
"За този ураган ще се говори много години", прогнозира на пресконференция Кен Греъм, директор на американската метеорологична служба Ен Дабъл Ю Ес.
"В близките дни" Иън ще продължи да бъде "много опасен" ураган, предупреди Диан Кризуел, директорка на федералната агенция за борба с природните бедствия.
Във вторник Иън удари Куба, като уби двама души и потопи острова в тъмнина.
Със затоплянето на океанската повърхност силните урагани зачестяват, но общият им брой не нараства.
Според Гари Лакман, преподавател по атмосферни явления в щатския университет на Северна Каролина, редица проучвания доказват "възможна връзка" между климатичните промени и феномен, наречен "бърза интензификация" - когато сравнително слаба тропическа буря за денонощие се засилва до ураган категория 3 или по-висока, както стана с Иън.
Остава в сила общото мнение, че в бъдеще бурите ще са по-малко, но най-значителните ще са по-интензивни, заяви той пред АФП.