С 45 гласа "за" общинските съветниците подкрепиха посмъртното удостояване на доц. Злати Златев с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2022 година. Предложението беше внесено за разглеждане от ръководството на Съюза на българските художници- клон Стара Загора.
Доц. Злати Златев е роден на 2 септември 1942 г. в новозагорското село Прохорово. Завършва специалност „Графика“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Член е на Съюза на българските художници от 1982 г., доцент от 1990 г. Работил е като преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и Тракийския университет – Стара Загора. Председател е на Представителството на Съюза на българските художници – Стара Загора от 2015 г. Носител на наградите „Стара Загора“ и „Николай Лилиев“.
Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – Пети октомври.