Турция ще засили военното си присъствие в Северен Кипър, след като Съединените щати премахнаха ограниченията в оръжейната търговия с Кипър, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.
В интервю за телевизия СиЕнЕн-Тюрк Ердоган каза, че вдигането на ембаргото е "необяснимо като съдържание и време".
По-рано този месец Държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкън е отменил ограниченията в търговията с отбранителни продукти за Кипър за финансовата 2023 г.
"Съединените щати, които пренебрегват и дори насърчават стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море, ще доведат до надпревара във въоръжаването на острова с тази стъпка", заяви Ердоган.
"Ще останем ли безучастни? Не можем", подчерта той и добави, че Турция вече има 40 000 войници на острова и ще ги подсили със сухопътни, военноморски и военновъздушни оръжия, боеприпаси и превозни средства.
"Всички трябва да знаят, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат предприети всички предпазни мерки за сигурността на кипърските турци", посочи Ердоган.
Кипър е разделен след турската инвазия през 1974 г., предизвикана от кратък преврат, вдъхновен от гърците. Оттогава Кипър се управлява от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава. Отцепилата се турска държава в северната част на разделения остров е призната само от Анкара.
Ердоган каза още, че САЩ не действат справедливо по отношение на натовските си съюзници, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на същото интервю.
Значението на Турция и Гърция в НАТО просто не може да се сравнява, заяви Ердоган, като подчерта, че САЩ "не могат да намерят друг съюзник като Турция".
Ердоган припомни, че Турция се нарежда сред петте най-големи държави в НАТО както по отношение на приноса си към алианса, така и на мощта, осигурявана от сухопътните ѝ сили.
Той също така заяви, че според кадри от дрон на гръцки острови, които би трябвало да са демилитаризирани, са разположени бронирани машини, което определи като "неприемливо".
"Очакванията ни от САЩ са да не въвличат Гърция в погрешни сметки и да не допускат манипулиране на международното обществено мнение", добави той.
Вчера се състоя заседание на Съвета за национална сигурност на Турция, чиято централна тема беше напрежението с Гърция в Егейско море, напомня Анадолската агенция.
Турция няма да се въздържа от употребата на легитимни методи за защита на националните си интереси на фона на нарастващите провокации от страна на Гърция, заяви съветът в съобщение след продължилото четири часа заседание, председателствано от президента Ердоган.
Съветът призова всички "участници, насърчаващи Гърция да въоръжава островите, които имат демилитаризиран статут (...), да проявят благоразумие".
Отбелязвайки, че неотдавнашните "засилени провокативни действия" от страна на Гърция са били разгледани подробно, Съветът подчерта, че Турция няма да се въздържи да "използва всички видове законни методи и средства с цел защита на правата и интересите" на своята нация.
Съветът също така критикува САЩ за неотдавнашния им ход да отменят оръжейното ембарго за международно признатата Република Кипър, като заяви, че решението е "в разрез с духа на алианса" и трябва да бъде отменено.
Турция ще продължи да защитава правата на кипърските турци, увери съветът, като същевременно призова международната общност да признае независимостта на т.нар. Севернокипърската турска република.