В Банско ще бъде показана изложбата „РОД® - Изкуството да съхраним родовата памет“, създадена от художничката Радина Росенова, която е потомка на Георги Бенковски, съобщи Община Банско на официалната си фейсбук страница.
Изложбата показва 25 платна шевици, съчетани с културно-историческа или природна забележителност от различни областни на България, което я прави визитна картичка на родината. Експозицията цели да покаже българския принос към европейската култура - освен българската азбука, и с древността на символите в българската шевица, посочват от общината. 
Радина Росенова е представила България на Световно изложение на художниците в Дубай преди две години, където нейната картина диптих „Българска магия“ е избрана сред десетте най-добри творби измежду 1500 картини, допълват от общината. Експозицията ще бъде открита днес в 17:30 в Туристическия информационен център в планинския град. 
Изложбата е част от културната програма на Община Банско, посветена на 110-ата годишнина от освобождението на града. В нея е включен и първи концерт на младия музикант Янек Мазулов, който излиза на сцената на големия салон на читалище „Никола Вапцаров“ със свои приятели. 
Концертът на Янек Мазулов, Магдалена Балабанова, Йордан Кърпачев, Кристиан Петров, Ралица Симеонова и Деян Стаменов е тази вечер от 19 часа, а музикантите ще изпълнят български и световни хитове, както и авторска музика.