Говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс заяви, че САЩ няма да спекулират с причините за течовете от газопроводите "Северен поток", предаде ДПА.
В изказването си той говореше за "това, което изглежда като очевидни саботажни действия срещу тръбопровода "Северен поток" и добави, че в оценката си на ситуацията американските власти се основават най-вече на данните от европейските си партньори. Но и на "това, което ние знаем", допълни Прайс.
"Подкрепяме европейските усилия за разследване на случая и сме готови да окажем съдействие за ограничаване на възможни екологични щети", каза той.
Говорителят не даде повече подробности и не пожела да коментира медийните съобщения, че през последните седмици американските разузнавателни служби са предупреждавали европейците за възможни нападения срещу тръбопроводите.
"Засега въпросите са повече от отговорите", каза Прайс и добави, че САЩ "няма да изпреварват разследването".
По думите му САЩ няма да правят никакви предположения за това кой е оказал необходимата подкрепа за извършването на саботажните действия, докато не приключи проверката. Това може да отнеме време, подчерта Прайс.
Военноморските сили на САЩ обявиха, че са готови да окажат съдействие на съюзниците по отношение на газопроводите "Северен поток", съобщи флотски говорител цитиран от Ройтерс.
"Знаем за съобщенията относно течовете от газопроводите "Северен поток", коментира в имейл до Ройтерс капитан Тамара Лорънс, говорител на американските военноморски сили в Африка и Европа. "Готови сме да окажем съдействие в тясна координация с нашите партньори и съюзници."