Украинският президент Володимир Зеленски проведе поредица телефонни разговори през изминалия ден с различни чуждестранни лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна. След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съюзниците за подкрепата, предаде Ройтерс.
Зеленски имаше разговори с лидерите на страни като Великобритания, Канада, Германия и Турция, в които той поиска увеличаване на военната помощ и затягане на санкциите срещу Москва след референдумите в четирите частично окупирани области на Украйна, които Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни.
"Благодаря и на четирима ви за ясната и категорична подкрепа. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията. "Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя."
САЩ обявиха, че заедно със съюзниците и партньорите работят по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.
След разговора с британския премиер Лиз Тръс Зеленски написа в Туитър, че "отбранителната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат увеличени" в отговор на действията на Москва.
В този с германския канцлер Олаф Шолц украинският президент спечели обещание, че финансовата, политическата и хуманитарната помощ за Киев от Берлин няма да намалее.
Шолц добави, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на суверенитета и териториалната ѝ цялост, включително чрез оръжейни доставки, заяви германски правителствен ръководител.