В Кувейт днес се произвеждат парламентарни избори - шестите през последните десет години в богатата на петрол държава от Персийския залив, затънала в безкрайна политическа криза между изпълнителната и законодателната власт, предаде Франс прес.
За разлика от други страни в региона Кувейт има динамичен политически живот, с парламент - избиран за четири години и имащ широки законодателни правомощия. Той освен това често става сцена на оживени дебати.
Тази богата на петрол страна от години е разтърсвана от повтарящи се политически кризи, които възпрепятстват нейните опити за икономически реформи.
Кувейт, който е сред основните износители на суров петрол в света, е конституционна монархия, управлявана от династията Ас Сабах, която запазва ключовите постове във властта, въпреки че парламентът има важни прерогативи и депутатите не се колебаят да подлагат на контрол министри от фамилията Ас Сабах, обвинявана в лошо управление и дори в корупция.
Политическите партии не са нито забранени, нито признати, но много групи, включително ислямистки, на практика функционират като политически формации.
Днешните избори ще бъдат белязани от участието на опозиционни фигури, които бойкотираха изборите през последните десет години, осъждайки намесата на изпълнителната власт в правомощията на законодателната.
Един от тези кандидати, Мохамед ад Досари, каза, че е окуражен от помирителния тон на престолонаследника шейх Мешал ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, както и от "поетия от него ангажимент да не се меси в изборите".
"Мнозинството в новия парламент ще си сътрудничи с правителството, за да реформира държавата и да сложи край на корупцията", заяви той.
С обявяването на разпускането на парламента в края на юни, в името на "стабилността на държавата", престолонаследникът се ангажира да "не се меси в избора на народа" и в избора на депутати.
През април правителството подаде оставка четири месеца след съставянето си, в момент, когато депутатите се готвеха да зададат на тогавашния премиер въпроси за практики, смятани за противоконституционни.
Около 305 кандидати ще се борят за място в 50-членния парламент, като регистрацията на осем кандидати беше анулирана от съда във вторник. Официалните резултати от изборите се очаква да станат известни утре.
Сред кандидатите са 22 жени, които се надяват да се влязат в парламента, след като загубиха единствената си представителка там на последните избори през декември 2020 г. Кувейтските жени, които са много активна част от гражданското общество, получиха правото да гласуват и да бъдат избирани през 2005 г.
На последните избори през 2020 г. опозицията, съставена предимно от ислямистки кандидати, спечели 24 места от 50, но не успя да повтори успеха си от 2012 г., когато се сдоби с мнозинство, преди парламентът да бъде разпуснат от изпълнителната власт.