Ураганът Иън достигна сушата в югозападната част на Флорида край селището Кайо Коста със силата на буря от четвърта категория, съобщи Националният център за ураганите, цитиран от Асошиейтед прес.
Около 2,5 милиона души получиха заповед за евакуация в Югозападна Флорида, преди бурята да връхлети брега с максимални постоянни ветрове със скорост 241 км/ч. Тя се насочва навътре в сушата, където се очаква да отслабне, но въпреки това жителите на Централна Флорида може да бъдат изложени на ураганни ветрове.
Преди да прекоси Мексиканския залив, Иън вчера връхлетя Куба, където отне живота на двама души и извади извън строя електропреносната система на страната.
Окото на мощната буря от 4-та степен се забави с часове край бреговете на Флорида, преди да навлезе над сушата, което означава, че ураганът може да донесе по-силни валежи и да причини по-големи разрушения. Синоптици предупреждават за опасност от сериозни наводнения.
"Предстоят ни неприятни ден-два", каза губернаторът на Флорида Роб де Сантис и подчерта, че хората, живеещи в крайбрежните райони, намиращи се на пътя на Иън, трябва час по-скоро да отидат на безопасно място и да не го напускат, докато премине ураганът.