Румънският младежки оркестър под диригентството на Кристиан Мандял откри тази вечер 12-ото издание на Международния фестивал „Пиано Екстраваганца“ в София с тържествен концерт в зала „България“. Събитието се проведе под патронажа на президентите на България и Румъния - Румен Радев и Клаус Йоханис с подкрепата на Министерството на културата, Румънското посолство в София и Столичната община.
Музикалната проява беше посветена на 15-годишнината от присъединяването на Румъния и България към Европейския съюз и на 30-годишнината от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете държави.
Приветствия към гостите отправиха министърът на външните работи на България Николай Милков, посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску и артистичният директор на фестивала – маестро Людмил Ангелов. 

„Аз, като бивш посланик на България в Румъния, съм двойно ангажиран с този празник и с тези юбилеи. През годините нашите две страни извървяха много дълъг път, за да достигнат днешното изключително добро ниво на двустранни отношения. Имаше периоди, в които гледахме към Брюксел, но не гледахме достатъчно към себе си, не гледахме достатъчно един към друг. Мисля, че това е постигнато“, заяви Николай Милков. 

„След 1990 г. двете страни взеха ключови решения. И ето къде сме днес. Правим все повече неща заедно. 15 години по-късно празнуваме заедно. Много съм щастлива, че това се случва“, сподели на свой ред Бръндуша Предеску.

На сцената към тях се присъединиха кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, които връчиха званието „Почетен гражданин на София“ на пианиста Людмил Ангелов за заслугите му като изпълнител и педагог и за приноса му към културния живот на столицата. „Ще продължа да се старая да давам на София хубава музика в името на културната традиция, която ни прославя по света“, благодари маестро Ангелов. 

Той и цигуларят Минчо Минчев бяха солисти на концерта в зала "България" тази вечер. Програмата включваше Сабин Пауца – Румънски танци, Моцарт – Концерт за цигулка, пиано и оркестър в Ре мажор, както и симфония №8 в Сол мажор на Антонин Дворжак. На финала на концерта публиката извика Румънския младежки оркестър два пъти на бис. 

Оркестърът е основан през 2008 г. и е изнасял концерти в най-големите концертни зали в Европа (Германия, Франция, Италия, България, Молдова и Швейцария) заедно с водещи музиканти като Пинкас Цукерман, Кристиан Мачелару, Дейвид Гарет, Сара Чанк. През 2018 г. възпитаниците на проекта правят дебютен запис с известния перкусионист Кристоф Зийтцен. 

Кристиан Мандял развива, обучава и дирижира Младежкия оркестър от 2008 година насам. Ученик на Херберт фон Караян в Берлин и Серджиу Челибидаке в Мюнхен, той е дирижирал концерти на 4 континента в 35 държави и 31 столици. Кристиан е първият, който поставя операта „Едип“ на Джордже Енеску на британската и италианската публика.

От 2008 г. е председател на Дружеството Енеску в Лондон. Води майсторски класове в Кралската северна музикална академия в Манчестър, в Музикалния колеж в Токио и в университетите в Блумингтън и Рутгерс в САЩ.