В Куба е започнало постепенно възстановяване на електроподаването, след като ураганът "Иън" причини неговото спиране на целия остров, нанесе щети на някои от най-важните тютюневи ферми и уби най-малко двама човека, предаде АП.
Министерството на енергетиката и мините съобщи днес, че в три региона вече има ток, след като две големи електроцентрали във Фелтон и Нуевитас са подновили работа. В Хавана на места започнаха да светят лампите, но в по-голямата част от столицата и повечето западни райони на страната все още няма ток.
Вчера "Иън" връхлетя Куба, която и без това се бори с икономическа криза и през последните месеци често има спирания на електричеството. Ураганът от Категория 3 порази главно западния край на острова, като опустоши провинция Пинар дел Рио, където се отглежда повечето тютюн за прочутите кубински пури.
Десетки хиляди хора бяха евакуирани превантивно, а стихията причини наводнения, повреди жилища и прекърши дървета. Властите бяха подготвили 55 укрития и предприеха мерки за опазване на насажденията, главно тютюневите, но "Иън" нанесе щети на най-престижната тютюнева ферма Финка Робайна.