Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане само с един гард. Чака се да бъде назначен новият шеф на НСО, за да се събере междуведомствената комисия, която да свали охраната на лидера на ГЕРБ, съобщава в. "Преса".

На 15 март изтича едногодишният срок, в който всеки бивш премиер задължително има държавни гардове. При Борисов случаят е по-особен. Той пътува в кортеж от три джипа. Причината е, че още от 2006 г. се смята, че трябва да бъде пазен в условия на най-тежка степен на застрашеност заради пряка заплаха за живота му от сръбския наркотрафикант Сретен Йосич. Бодигардовете край Борисов работят на 3 смени по 7 служители. От няколко месеца покрай него се въртят само четирима, останалите са на разположение в колите.

Миналата година лидерът на ГЕРБ на няколко пъти прави изявления пред медиите, че се готви покушение срещу него и че има сценарий за ликвидирането му. Директорът на разузнаването Драгомир Димитров обаче заяви, че заплахите идват само от луди и пияни. Две парламентарни комисии – по вътрешната сигурност и за контрол над спецслужбите, привикаха през октомври началника на НСО ген. Тодор Коджейков, за да го изслушат по темата. Антон Кутев, който е член на вътрешната комисия, коментира тогава, че реални заплахи за живота на Борисов и Цветанов няма.

"Борисов сам си е назначил огромната охрана. Личното ми убеждение е, че този въпрос трябва да се преразгледа", коментира вчера Кутев. Още в началото на мандата въпросът за гардовете, които пазят Борисов и Цветанов, беше поставен от депутати от БСП и ДПС. За да не бъде обвинено новото правителство, че подценява сигурността на лидера на ГЕРБ, екипът на Орешарски реши да запази статуквото. То ще бъде променено съвсем скоро, увериха от левицата.

"Да правят каквото искат. Важното е Доган, Местан и Станишев да имат охрана", коментира вчера за "Преса" от Дъблин Бойко Борисов.