Под знака на значими годишнини ще премине новият творчески сезон на Театрално-музикалния център (ТМЦ) в Разград, съобщиха от ръководството на културната институция.
На 4 октомври театралната трупа ще представи премиерната постановка „Свекърва“.  Спектакълът по едноименната пиеса на Антон Страшимиров е посветен на 100-годишнината от създаването на общински театър в Разград, 75 години от обявяването му за професионален и 150 години от рождението на автора - патрон на театъра.
Класическият текст от Антон Страшимиров ще бъде поднесен на публиката от гост-актьорите Анелия Шишкова, Атанас Петков и Елена Хрант. Участват още актьорите от разградския театър Иван Иванов, Марияна Бранкованова, Мариела Топалова, Петьо Горанов, Росица Кехайова, Цветана Благоева, Цветан Николов. Сценичният прочит е на директора на Театрално-музикалния център Таня Карбова.
Каква е ролята на жената-майка, която в онова смутно време остава сама и понася тежестта да бъде отговорна за дома, поминъка, възпитанието и образованието на децата? Кои са обстоятелствата, довели до това жената да поеме и отговорностите на мъжа? До какво водят различията между поколенията, липсата на диалогичност между авторитетната българска майка и младите, които вече имат свое семейство? Отговорите на тези въпроси са акцент в режисьорското решение на спектакъла, представени на публиката през комедийния ракурс, с привкус на сатира.
„Текстът на Страшимиров, написан преди повече от сто години, има своето актуално звучене и днес. Чрез хумор, пиесата ни дава възможност да осъзнаем обществените отношения, собствените си национални особености, ограничения, слабости, меркантилност, за да достигнем до своите избори и компромиси, направени от любов“, коментира Карбова.
Като жест към своите зрители, ТМЦ-Разград ще предостави на всеки зрител, закупил билет за „Свекърва“, възможност за отстъпка за следващо представление от програмата на театъра през настоящия сезон.
Друга изненада и комплимент към публиката на разградския театър ще бъде ретроспективната изложба, която ще посреща зрителите във фоайето на ОбКЦ преди началото на спектаклите през новия сезон. Чрез запечатани спомени от емблематични моменти от театралната история и костюми от обичани представления, зрителите ще могат да се върнат назад във времето и да се докоснат до богатата театрална история. 
Спектакълът „Свекърва“ ще бъде само началото на редица нови проекти и значими събития, представени и от трите звена на ТМЦ-Разград.
Драматичният театър „Антон Страшимиров“ ще представи още едно премиерно заглавие. На 20 октомври зрителите ще имат възможност да видят на разградска сцена популярния актьор Владислав Карамфилов - Влади Въргала като част от актьорския екип на спектакъла „Обир“, от Джо Ортън. Режисьор на „Обир“ е познатата на разградската публика Надя Асенова. Под нейна режисура е емблематичния за театъра спектакъл „Ревека“ от Антон Страшимиров, за който през 2007 г. театралният колектив на разградския театър и гост-режисьорът Надя Асенова са носители на наградата “Златен Пегас”. В спектакъла „Обир” дебют на разградска сцена ще направят младите попълнения в трупата на театъра Габриела Димитрова и Стефан Мараджиев.
Другото звено на ТМЦ - Филхармония „Димитър Ненов”, също ще представи нови проекти през новия творчески сезон 2022-2023, посветени на годишнините. От 24 до 27 октомври в Разград ще се проведе Седмият международен конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов”. Ще продължи инициативата да се организират мастър-класове,  да се канят популярни гост-диригенти и солисти.
Още една годишнина ще бъде отбелязана от артистите от сцена „Назъм Хикмет” – 120 години от рождението на Назъм Хикмет. На тази годишнина ще бъде посветена новата продукция „Песните танцуват”. През изминалите летни месеци, музикално-танцовият спектакъл пожъна успех пред публиката в различни дестинации в България, през есента ще бъде показан и на разградската публика.
И през новия творчески сезон ще продължи започналата през миналата година инициатива ТМЦ да възпитава младата си публика. Малките зрители ще имат възможност да посетят няколко гостуващи куклени представления. Децата ще бъдат зарадвани и с премиерен коледно-новогодишен спектакъл, по който вече се работи, допълниха от ръководството на културната институция.