Инициативата за закупуване на електроцентрала, която ще произвежда електричество от дизел, е насочена към увеличаване на вътрешното производство на електроенергия, каза днес съветникът по енергетиката в правителството Виктор Андонов, отговаряйки на журналистически въпрос, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Това решение за закупуване на централа, която ще произвежда електроенергия от дизел, беше взето на едно от последните заседания на правителството. Андонов отбеляза, че през изминалия период са постъпили различни оферти в посока увеличаване на производството на електроенергия, предимно за бита.
"Като се има предвид, че сме силно зависими от вноса на електроенергия, тази инициатива е насочена към увеличаване на собственото производство чрез инсталиране на такива съоръжения, които могат да бъдат инсталирани много бързо и да увеличат собственото производство", каза още Андонов.
Що се отнася до конкретното заключение, както подчерта Андонов, компанията "Електроцентрали на Северна Македония" /ЕСМ/ е натоварена да направи всички необходими икономически и технически анализи и да представи на правителството вариантите за закупуване на конкретната електроцентрала, която да работи на дизел.
Андонов посочи, че веднага след изготвянето на всички необходими данни, обществеността ще бъде информирана за подробностите по най-прозрачен начин. 
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.