В столичното Ларго ще се състои специална историческа Европейска нощ на учените, съобщават от сп. "Българска наука".Официални гости и организатори на инициативата са К-ТРИО (K-TRIO). Проектът “Изследователи в триъгълника на знанието (K-TRIO)" се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост и по този начин да се увеличи осведомеността на хората за научните дейности и постижения, както и ефектът им върху ежедневния живот. Софийски университет "Св. Климент Охридски" е координатор на проекта К- ТРИО, който организира Европейската нощ на учените от 2006 г. насам.
Събитието ще се състои в Античния културно-комуникационен комплекс Сердика. Посетителите ще имат възможност да присъстват на живо на лекции и демонстрации на Българско египтологическо общество, Българска история и Школа за историческа фехтовка МОТУС. Ще могат да разгледат изложбите и щандовете на Института GATE, "Българска Наука" и "Купи Наука", щанд - демонстрация и лекция за Галилео Галилей и др.Допълнително онлайн ще могат да се гледат презентации, експерименти в различни научни области, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, презентация, видеоклип и есе, научни кафенета.
Паралелно в периметъра на Ларгото ще се провежда и К-ТРИО за деца, включващо презентации и демонстрации, адаптирани така, че да предизвикат любопитството и интереса на децата към науката.
 
/МПМ/