Австрия ще възобнови проверките по границата си със Словакия по примера на Чехия заради увеличаването на незаконната миграция, обяви днес правителството на страната, предаде Франс прес.
"Вече сме взели сериозни мерки по границите ни с Унгария и Словения. Занапред полицията ще контролира и границата със Словакия, считано от полунощ", каза австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер пред журналисти във Виена.
Планира се откриването на единайсет пропускателни пункта.
"Трябва да сме по-бързи от мигрантската мафия. Тази мярка е необходима поне за следващите десет дни", коментира министърът от консервативната Австрийска народна партия, признавайки, че системата за даване на убежище е достигнала "своя лимит".
Австрия, страна с население от 9 милиона, е регистрирала от януари до август 56 000 молби за убежище, което е повече от цялата 2021 г., но далеч от броя им по време на мигрантската криза през 2015 г., когато те бяха почти 90 000.
Карнер отбеляза, че се наблюдава голямо и внезапно увеличаване на броя на индийските мигранти, които рядко отговарят на условията за получаване на убежище, освен обичайно пристигащите от Афганистан и Судан.
Нарастването може да се обясни и със засилването на контрола, тъй като Дъблинският регламент гласи, че страната, през която търсещият убежище е влязъл на територията на ЕС трябва да разгледа молбата му, дори ако не иска да остане в нея.
Вчера Чехия обяви подновяване на проверките за минимум десет дни по границата си със Словакия по същите причини. Братислава реагира, като заяви, че въпросът трябва да бъде решен на европейско ниво. 
И трите централноевропейски държави - Австрия, Словакия и Чехия, са част от Шенгенската зона на свободно движение.
Съдът на Европейския съюз разкритикува в края на април въведените след 2015 г. проверки от някои страни членки като Австрия и Франция, напомняйки, че те не трябва да продължават повече от шест месеца.
Според тези държави проверките са оправдани заради нарастващата необходимост от борба срещу трафика на хора, заплахата от тероризъм и пандемията от коронавируса.