Европейската комисия предложи правила, които да улеснят физическите лица и компаниите при подаването на съдебни искове за обезщетение за щети срещу производителите на дронове, роботи и други продукти, работещи със софтуер, предаде Ройтерс.
Директивата за отговорност за изкуствен интелект има за цел да се справи с предизвикателствата около все по-разпространеното използване на продукти и услуги, използващи изкуствен интелект, както и да уеднакви твърде различните вътрешни правила сред 27-те страни членки на ЕС.
Според проекта потърпевшите ще имат право да поискат компенсация от доставчици, производители и потребители на изкуствен интелект, в случай че бъдат увредени тяхното здраве, личен живот и собственост.
"Искаме същото ниво на защита за хората, които са пострадали от изкуствен интелект, каквото имат и жертвите на старите технологии", заяви на брифинг еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.
Предложените правила облекчават процедурата за доказване на нанесените щети. 
Директивата за отговорност за изкуствен интелект трябва да бъде съгласувана със страните членки на ЕС и с Европейския парламент, преди да придобие законова сила.