Първи регионален форум Génération LabelFranceÉducation ще се състои на  6 и 7 октомври във Варна, съобщават организаторите от Френския институт.
Събитието ще събере ученици на 16 и 18-годишна възраст, придружени от преподаватели от 28 акредитирани училища, както и представители, отговарящи за сътрудничеството в областта на образованието, от френските посолства и френски институти в 13 европейски държави - Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чешката република, Румъния, Сърбия и Словакия.
Целта на този форум е да се създаде мрежа от ученици от тези училища, отличени със знака LabelFrancÉducation - за високи постижения в областта на френскоезичното двуезично обучение.
Четири от единайсетте езикови гимназии в България, носители на отличителния знак LabelFrancEducation, ще бъдат представлявани, допълват организаторите. 
Форумът е част от честването на 10-ата годишнина на LabelFrancEducation, в контекста на разширяване на глобалната мрежа от 587 двуезични учебни заведения, отличени с LabelFrancEducation в 62 държави. Изборът на България за страна-домакин се основава на превъзходството и динамиката на мрежата от 18 профилирани езикови гимназии с преподаване на френски език в страната, посочват от Френския институт. 
По думите им Варна също е и част от дългата франкофонска традиция, свързана с историята на България, със своите две гимназии, отличени със знака за качество LabelFrancEducation - "Жолио Кюри" и "Йоан Екзарх".