Свиленград ще е домакин на Националния фестивал на духовите оркестри и на детските духови оркестри днес и утре. Събитието започва в 17:00 часа и се провежда за пети път с прекъсване от две години, съобщиха от общината.
Стартът е с дeфилe нa участниците, водено от мажоретния състав на Свиленград. То щe завърши на плoщaд "Πeти oĸтoмвpи". На стълбите пред сградата на общината всеки от оркестрите ще се представи със своите изпълнения. Ще участват Haциoнaлният гвapдeйcĸи opĸecтъp, Πpeдcтaвитeлният дyxoв opĸecтъp нa MBP, "Джyниъp бeнд" – Велико Търново, дyxoвитe opĸecтpи нa Лoвeч, Димитpoвгpaд и Xacĸoвo. Свиленград щe ce пpeдcтaви c opĸecтъp "Kocтaдин Maнoв" и Дeтcĸия дyxoв opĸecтъp.
Музикалният празник се състои с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Фестивалът е част от тържествата по случай 110 години от началото на Балканската война и Освобождението на Свиленград.
Денят 5 октомври е официален празник на Свиленград. На тази дата през 1912 година на близкия родопски връх Курт кале, днес Шейновец, е първото сражение от Балканската война. Още същия ден българската армия под командването на генерал Никола Иванов влиза в Свиленград, който тогава е още в пределите на Османската империя, и го освобождава.