Стабилна преднина от над 20 процентни пункта за бившия кипърски външен министър Никос Христодулидис отчита проучване на електоралните нагласи малко повече от четири месеца преди президентските избори в Република Кипър.
Проучването е проведено от агенцията Rai Consultants по поръчка на кипърския клон на гръцката телевизия Алфа.
От запитаните 34 процента заявяват, че ще гласуват за Христодулидис. Той е член на управляващия в момента консервативен Демократически сбор, но не е официалната кандидатура на партията, а е независим кандидат, подкрепен от центристката Демократическа партия и лявоцентристкото Движение за социалдемокрация.
На второ място в анкетата е официалната кандидатура на Демократическия сбор, лидерът на партията Авероф Неофиту, с 13,6 процента подкрепа от избирателите. Трети с 11,5 процента подкрепа е кандидатът на лявата Прогресивна партия на трудовия народ (АКЕЛ) Андреас Мавроянис. Останалите кандидати събират под 4 процента подкрепа от избирателите.
Категорично намерение да гласуват заявяват 72 процента от имащите право на глас. 17 процента заявяват, че по-скоро ще отидат да гласуват, 7 процента – по-скоро не, 3 процента със сигурност няма да дадат гласа си, а 1 процента не са дали отговор.
Анкетата е изследвала и възможните сценарии на втория тур на изборите. При малко вероятния вариант на втория тур да са Мавроянис и Неофиту, кандидатът на АКЕЛ ще получи 41,2 процента срещу 32,7 процента за кандидатурата на Демократическия сбор, 11,7 процента няма да гласуват, а 9,5 процента ще подадат бяла бюлетина.
При балотаж Христодулидис-Мавроянис Христодулидис ще спечели категорично с 59,2 процента срещу 22,4 процента.
При най-вероятния сценарий за втори тур между Христодулидис и Неофиту бившият външен министър Христодулидис ще победи с 59,9 срещу 18,7 процента, показва анкетата.
Президентските избори в Република Кипър са насрочени за 5 февруари догодина, а евентуалният балотаж ще бъде седмица по-късно, на 12 февруари.