Министерството на културата (МК) обяви обществена поръчка за основен ремонт и реконструкция на концертната зала в Пловдив - за превръщането й в мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции на местната опера, съобщиха от МК.
Залата се намира на площад "Централен" 1. За ремонтните дейности е одобрен инвестиционен проект във фаза "Технически проект" и е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Пловдив.
Концертната зала е част от сградата на бившия партиен дом, която по-късно е разделена при функционирането си в два самостоятелни обекта - административна сграда на община Пловдив и отделна част, обособена като сграда на филхармонията (Държавна опера - Пловдив).
Сградата е самостоятелен обект, двуетажна, с пълноценно изграден сутерен, а общината предоставя безвъзмездно за управление на пловдивската опера недвижим имот - публична общинска собственост с площ от около 245 кв. м, който също е в обхвата на предстоящия ремонт.
В обхвата на обществената поръчка е включено цялостно реновиране на съществуващото сценично пространство, изграждане на нова оркестрина, както и на три подвижни сценични платформи, които имат за цел осигуряването на нови сценични и театрални възможности за организиране на съвременен тип представления. С помощта на вече четирите подвижни платформи, всяка една със собствена механизация, могат да бъдат постигани варианти като основна зрителска зала и сцена, с единен равен под, както и сценични платформи, разполагащи се амфитеатрално в различни конфигурации.
Общият финансов ресурс, необходим за изпълнение на поръчката, е в размер 10 090 679,70 лв., без включено ДДС. Посочената прогнозна стойност включва всички разходи, необходими за извършване на ремонта в съответствие с техническия проект, както и непредвидени разходи 10 процента в размер на 917 334,52 лева без ДДС.
Прогнозният срок, посочен в обществената поръчка за изпълнение на строително-монтажните работи, е не по-малко от 180 (сто и осемдесет) календарни дни и не повече от 360 (триста и шестдесет) календарни дни.